31 mars 2010

Viktiga vänner

Naturskoleföreningens medlemstidning Bladet nr 2 2010 ska handla om Naturskolor som samarbetar på olika sätt med andra aktörer. Exakt hur innehållet ser ut vet jag inte, men det ska bli intressant att läsa. På vår Naturskola i Nynäshamn samarbetar vi mycket med andra förvaltningar än den vi själva tillhör. Vi gör städkampanjen v 17 tillsammans med parkavdelningen, Vett och etikett på toalett tillsammans med VA-förvaltningen och gårdsutvecklingsprojektet SPRING tillsammans med Fastighetsförvaltningen och Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Däremot har vi inte haft något samarbete med näringslivet, ännu.
På den stora ön Hokkaido i norra Japan ligger Sapporo och en dryg timmes tågfärd därifrån ligger orten Tobetsu med 20000 invånare. I en nedlagd skola utanför Tobetsu ligger ett miljöutbildningscenter under namnet TEC (Tobetsu Ecological Community) som drivs av Yamamoto san. Vi skulle gärna kalla hans verksamhet för naturskola om det inte vore för den där ”naturskolan” i Kiyosato. Där är innebörden något helt annat än vi är vana vid. I det fallet betyder det att skolan ligger i naturen och att eleverna kommer dit för att koncentrera sig på studier i klassrummet utan att bli störda av annat såsom datorspel och dylikt. Vi pratade med några elever där och de hade i alla fall varit på en promenad på morgonen.
Yamamoto använder en bil i sin verksamhet. Det är en bensin-el-hybrid som han fått från en av de vänner han har, eller sponsor kanske man ska säga. På bilen står det i alla fall namnet på den lokala chokladfabriken som betalat bilen, men bara med små bokstäver där bak.
I ett av många olika projekt har han samarbetat med en lokal bagare som bakar bröd med jäst från naturen. När vi besökte denna bagare fick vi bröd som gjorts med hjälp av jäst från träden i sluttningen bakom bageriet. I detta brödtema får eleverna baka sitt eget bröd, men först får de skaffa sin egen jäst från klöverblommor och skaffa sitt eget salt genom av låta havsvatten indunsta. De får skaffa socker genom att koka melon och låta vattnet avdunsta och göra sitt eget smör från mjölk producerat av lokala bönder.
I samarbete med ett företag har TEC ordnat en tomatodlartävling. Förra året deltog 4 klasser och i jurykommittén sitter folk från företaget och TEC. De deltagande klasserna får driva upp tomatplantor över sommaren och i september ordnas en skördefest där de bästa tomaterna utses. Varje klass får tre minuter att redovisa hur de har gått till väga och sina reflektioner över odlingssäsongen. Det som vägs in vid korandet av vinnande klass är tomaternas utseende, smak och hur eleverna redovisat arbetet. Och vad tror ni vinnaren får? Självklart får de kompostjord från företaget Coca Cola. De komposterar nämligen resterna vid tillverkning av japanskt grönt te på Hokkaido.
Förutom dessa, sett med svenska ögon, udda samarbeten har Yamamoto också samarbete med lokala datorföretag, elstängselföretag, brobyggarföretag och sist men inte minst hamburgarföretaget Förvånade åsnan.
Det är med viss ambivalens som jag motar dessa exempel på samarbeten, är detta något vi kan lära av japanerna, eller ska vi fortsätta att hålla oss till kommunala skattepengar? Jag har inget svar nu och nattåget jag ligger i gungar mig sakta till söms. Kanske kommer jag drömma om hur Nynäs Oljeraffinaderi sponsrar projekt där eleverna får bygga solfångare av gamla oljefat och tillverka sina egna ekologiska öl i samarbete med Nynäs Ångbryggeri.

1 kommentar:

Lotta C sa...

Eller varför inte ett samarbete med MacDonalds där Ronald MacDonald och Mulle gräddar pinnbröd på lekplatsen utanför drive-in-restaurangen uppe vid regementet?