30 mars 2010

Mat & sånt



På resan till Sapporo och Tobetsu gav vi oss med Lenas hjälp på serveringsvagnen på tåget. Bläckfisk rökt och i peppar, ostbläckfisk, syltad manet, japanska salta snacks, plommonräkbollar och sojabonskakor med lite kanel och grön te -smak.

Det underbara badet i månskenet i de varma utebadet åa hotellet hoppar vi snabbt över och vi slocknade i vara japanska bäddar pa tatamimattorna. Vi bor två nätter på ett tradtitionellt japanskt hotell vilket ar en höjdarupplevels. Kimonosarna vill vi bara ta med hem. Att träffa herrarna utanfor hissen som bytt om från fleecetrojor och kängor till kimono och en liten söt badvaska pa armen får ni själva förestalla er.
 Men snabbt tillbaka till maten for självklart så var frukosten japansk! Aarghh! Vi möttes av två desperata herrar som ätit sig igenom brickan som vi fick utan att få välja. Några av oss tackade nej till riset och den japanska maten som vi hittills ätit med så glatt mod var verkligen inget som funkande till frukost för oss. Ägget som vi tacksamt bad om visade sig vara rått och den läckra, bläckkfisken var det för tidigt för. Alla andra hade redan skyndat sig äta igenom den delikata frukosten och vi var sist att äta eller vad jag gjorde.
Vi blev hämtade efter en lugn förmiddag på hotellet av Yamamoto och det var dags för lunch. I den utstpridda, glesa staden Tobetsu (bara 20 000 invanare) låg ett litet hus som visade sig vara ett bageri. Den glada bagarn och hans fru visade sig baka ett specialbröd.

Men det tog ett tag innan vi förstod vad det var vi skulle äta. Naturlig jäst med örter och allt möjligt från naturen blev en surdegsliknande process. Björk, klöver och blommor ger också smak och brödet och olika jäsningstider men framförallt smaker. Vi som mer eller mindre skippat frukosten fick nu sagolikt bröd, pumpasoppa och kokta ägg! Dags att nypa sig igen!

Middagarna är ocksa fotade av alla medverkande så det blir natt att se fram emot.Åtminstone när vi kommit tillbaka till er alla.

Ps.Mia är helt japansk vad gäller tedrickande.ds

2 kommentarer:

Anonym sa...

funkar inte ditt mail ??
/SL

Lotta C sa...

syltad manet, plommonräkbollar och råa ägg låter mumsigt. Något vi ska tillföra påskbuffén månne? Ser fram emot en japansk teritual när ni kommer hem!