27 mars 2010

Att gå över lik för att få se Fuji

Skäralid är en bedårande vacker sprickdal (kanjon) med Skärån som porlar fram i botten. Detta paradis ligger i Söderåsens nationalpark i Skåne. Blunda och se den porlande bäcken med den intensivt gröna växtligheten som kantar bäckfåran. Tänk om Skäralid låg i Nynäshamn istället. Tänk er att det där finns grodor, trollsländor, eldflugor, fiskar, ugglor, näktergalar och flera olika hotade arter som en naturlig del av den biologiska mångfalden här. Här finns också tystnaden, bullret lyckas helt enkelt inte ta sig ner i den djupa dalgången som bäcken skurit ut under tusentals år och växtligheten blir ett effektivt bullerplank. Runt omkring dalgången ligger en slätt med bördig jordbruksmark där bönderna odlar olika grönsaker. Tänk er också att ett vackert berg ibland kan skönjas i horisonten vid vackert väder. Nynäshamn ligger ca 1 timmes färdväg med pendeltåget från huvudstaden. Tänk er att företaget som ansvarar för tågtrafiken till Nynäshamn har en grön profil.
Så här långt tror jag att de flesta människors fantasi räcker till. Men nu blir det knepigare. Tänk er att företaget som ansvarar för den gröna tågtrafiken kommer på idén att fylla igen dalgången med jordmassor, ett lager på 30 meter. Tänk er också att de får tillstånd från myndigheterna att göra det. Varför undrar ni kanske? Troligen för att företaget senare ska bebygga området med bostäder för folk med god ekonomi och som vill se ett vackert berg i horisonten vid vackert väder. Något tillstånd för att bygga bostäder finns dock inte ännu.
Detta är givetvis helt absurt och skulle inte kunna hända i Sverige. Området skulle givetvis vara skyddat som naturreservat eller nationalpark och Nynäshamn skulle vara känt i hela Sverige för sitt Skäralid. Tusentals människor från Stockholm skulle ha åkt till Nynäshamn med pendeltåget för att få uppleva den sista spillran av tystnad och få uppleva naturen på ett intensivt men samtidigt fridfullt sätt. Turister från olika länder skulle givetvis också åka hit när dagarna i Stockholmsbruset blivit för många.
Ca en timmes tågresa utanför Tokyo ligger Kitagawa. Inom en snar framtid kommer detta paradis vara borta för alltid. Vägarna som dumprarna ska åka med jordmassorna på håller redan på att byggas. Advokaterna som stämt företaget är maktlösa och Japan står som värd för COP 10-mötet om biologisk mångfald.
Jag förstår inget.

1 kommentar:

Lotta C sa...

Vet inte alltid om kommentarerna från mig kommer fram. Skriver ytterligare en för säkerhets skull!Som sagt, visst är det märkligt hur vi beter oss mot oss själva? Finns det något annat djur som förstör och försämrar levnadsvillkoren för själv med flit? Jag kan inte komma på ett enda, kan ni?
Måste erkänna att jag har ett fantastiskt dåligt samvete för att jag köpte "vanliga" bananer igår. Men väljer bort jätteräkor och äter strömming istället! Vad gäller toastrålen så beror det väl på hur mycket vatten det går åt för att tillverka den mängd toapapper som behövs för att torka rumpan ren? Kramar till er alla, men flest till mor Mia!