23 aug. 2010

Morgondagens medborgare - vad säger de?


Enligt undersökningen "Morgondagens medborgare", ICCS 2009, är kunskapsnivån ofändrad. Men utifrån att skollagen betonar värdegrunden så kastar jag mig över den delen som handlar om 14-åringarnas värderingar. Jag har klippt in några av frågorna som imponerade på mig och skulle kunna platsa på vilken workshop i hållbar utveckling var som helst.

Tänk att vi har kan få svar på följande frågor: Hur ser svenska ungdomar på värdet av jämställdhet mellan män och kvinnor? Kommer dagens 14-åringar att rösta i valen när de blir vuxna? Vad kan egentligen svenska elever om politik och samhälle och hur intresserade är de?

"Den svenska profilen i korthet
Bland de svenska 14-åringarna finns relativt många som säger sig vara ointresserade av politik och samhällsfrågor. Det visar sig också i en internationellt sett låg aktivitet i föreningar och organisationer, diskussioner om politik och samhällsfrågor i familj och kamratkrets liksom i hur många som genom massmedia följer med i vad som händer i samhället.

Däremot är de svenska ungdomarnas kunskaper goda i en internationell jämförelse och här finns ett starkt stöd för demokratins grundvärden och lika rättigheter för olika grupper i samhället.

Särskilt skiljer de svenska eleverna ut sig genom en hög värdering av jämställdhet, där Sverige ligger högst av de deltagande länderna, men svenska elever ligger också relativt högt i värderingen av rättigheter för invandrare och olika etniska grupper.

Många elever vill och kan påverka sin skolvardag och försöker också göra det. Många kan också tänka sig att delta i politik och samhälle som vuxna – faktiskt något fler än för tio år sedan!

Om de svenska ungdomarna visar ett jämförelsevis lågt engagemang i politiska frågor, så är de alltså ändå engagerade i demokratins värden och olika gruppers rättigheter i samhället och där finns hos ganska många en handlingsberedskap inför framtiden. Denna generaliserade bild baserar sig förstås på genomsnittsvärden."

Är detta den bespottade skolan som förbereder våra unga för framtiden med detta resultat? Vilken av de internationella undersökningarna ska vi bygga vår diskussion och beslut på?

Inga kommentarer: